Travel News https://www.travelnews.se Sveriges största affärssajt för reseindustrin Fri, 25 Sep 2020 13:30:11 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://www.travelnews.se/wp-content/uploads/2016/02/cropped-favicon-32x32.jpg Travel News https://www.travelnews.se 32 32 Nya lokala nedstängningar över hela Europa https://www.travelnews.se/turism/nya-lokala-nedstangningar-over-hela-europa/ https://www.travelnews.se/turism/nya-lokala-nedstangningar-over-hela-europa/#respond Fri, 25 Sep 2020 13:13:43 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65093 Flera lokala nedstängningar och restriktionsskärpningar har meddelats i Europa under fredagen, rapporterar internationella medier.

Inlägget Nya lokala nedstängningar över hela Europa dök först upp på Travel News.

]]>
Det regionala styret i Spaniens huvudstad Madrid införde hårdare regler som omfattar ytterligare 167 000 personer. Dessa får inte lämna sina bostäder annat än för arbete, skola eller av hälsoskäl. Totalt berörs över en miljon Madridbor av reglerna.
I Wales meddelades lokala restriktioner i de två största städerna Cardiff och Swansea. Från och med söndag får ingen ta sig in eller ut ifrån städerna utan en ”rimlig förklaring”, heter det i ett uttalande.
I Storbritanniens huvudstad London har antalet smittfall, sjukhusinskrivningar och iva-patienter ökat ordentligt den senaste tiden. Staden har placerats på regeringens lista över områden med en oroande utveckling.
”London befinner sig vid en väldigt orande brytpunkt”, skriver borgmästaren Sadiq Khan i ett uttalande.

Inlägget Nya lokala nedstängningar över hela Europa dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/nya-lokala-nedstangningar-over-hela-europa/feed/ 0
Swedavia hoppas på ett snabbt regeringsbeslut om Brommas nedläggning https://www.travelnews.se/sverige/swedavia/swedavia-forvantar-sig-ett-snabbt-beslut-om-nedlaggning-av-bromma-fran-regeringen/ https://www.travelnews.se/sverige/swedavia/swedavia-forvantar-sig-ett-snabbt-beslut-om-nedlaggning-av-bromma-fran-regeringen/#comments Fri, 25 Sep 2020 12:22:46 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65073 Igår torsdag informerade statliga Swedavia Trafikutskottet och Näringsutskottet i Sveriges riksdag om situationen på Bromma och landets övriga statliga flygplatser.
Med på mötet från det svenska flygplatsbolaget var Jonas Abrahamsson vd, Fredrik Elgh ansvarig public affairs och Fredrik Jaresved avdelningschef strategisk planering från Swedavia. Det framkom på mötet att Bromma är den flygplats som tappat mest i trafik och intäkter. Swedavias totala intäkterna har minskat med en 500 miljoner kronor i månaden under 2020. 
- Det är tydligt att Swedavia förväntar sig ett snabbt beslut av regering om nedläggning av Bromma. Det är en akut fråga och man vill komma igång så fort som möjligt, säger Trafikutskottets ordförande Vänsterpartisten Jens Holm till Travel News. 

Inlägget Swedavia hoppas på ett snabbt regeringsbeslut om Brommas nedläggning dök först upp på Travel News.

]]>
– Enligt Swedavia är det inga kapacitetsproblem att flytta över Brommas trafik till Arlanda. Idag finns det gott om plats och behovet av en tredje rullbana ligger långt fram. Att driva Bromma vidare skulle leda till kraftigt höjda flygplatsavgifter vilket skulle drabba de bolag som flyger på Bromma. 

Fredrik Jaresved på Swedavia säger till Travel News att man vill ha ett snabbt beslut. Men om snabbt innebär tre, sex eller tolv månader eller ännu längre vill han inte precisera. 

– De samhälleliga konsekvenserna får regeringen titta på, men det är inte affärsmässigt att driva Bromma vidare. Vi har levererat ett svar på en fråga från regeringen utifrån ett affärsmässigt perspektiv.

Inlägget Swedavia hoppas på ett snabbt regeringsbeslut om Brommas nedläggning dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/swedavia/swedavia-forvantar-sig-ett-snabbt-beslut-om-nedlaggning-av-bromma-fran-regeringen/feed/ 2
DIB Travel krokar arm med tio svenska affärsresebyråer https://www.travelnews.se/reseforetag/dib-travel-krokar-arm-med-tio-svenska-affarsresebyraer/ https://www.travelnews.se/reseforetag/dib-travel-krokar-arm-med-tio-svenska-affarsresebyraer/#respond Fri, 25 Sep 2020 08:06:46 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65071 DIB travel har slutit partneravtal med tio affärsresebyråer på den svenska marknaden. Partnerskapet innebär att resebyråerna får tillgång till DIB Travels digitala plattform och bland annat kan erbjuda sina kunder online-travel-management. Total omsätter de tio resebyråerna 2,5 miljarder svenska kronor. Det motsvarar cirka 10 procent av den svenska affärsresevolymen, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget DIB Travel krokar arm med tio svenska affärsresebyråer dök först upp på Travel News.

]]>
De tio resebyråer som nu sluter avtal med DIB Travel är: NEX Resebyrå, BIG Tavel, Rex Travel, Saltour, Smart Travel Karlstad, Svanbergs Resebyrå, Travel Team Sweden, Täby Resebyrå, Biljettbutiken i Kristinehamn och Stureplans Affärsresebyrå.

-Vi har letat med ljus och lykta efter en teknisk plattform som skapar en enkelhet för både resenär, administratör och resebyrå. Något vi funnit nu. Genom avtalet med DIB Travel kan vi också erbjuda en plattform som matchar vår personliga service. Vi kommer att kunna leverera en bokningsservice som skapar enkelhet, tillgänglighet och hög kvalitet för våra resenärer. Vi kommer med andra ord äntligen kunna vara lika bra online som offline, säger Tarja Widell, vd på Stureplans Affärsresebyrå i ett pressmeddelande.

Marknaden för affärsresor i Sverige uppskattades innan pandemin av Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) till cirka 20 miljarder kronor. Branschen uppskattar samtidigt att det finns ett mörkertal på ytterligare 10 miljarder kronor finns i så kallade ”unmanaged” resor, dvs affärsresor som bokas av anställda utan någon affärsresebyrå inblandad. Den svenska affärsresemarknaden kan alltså värderas till 30 miljarder kronor per år. Även om den just nu är påverkad av pandemin så finns det stora möjligheter för en aktör som kan omfamna såväl branschens kompetens som att leverera smarta digitala verktyg.

Inlägget DIB Travel krokar arm med tio svenska affärsresebyråer dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/reseforetag/dib-travel-krokar-arm-med-tio-svenska-affarsresebyraer/feed/ 0
Delrapport 1 från Sveriges Mallorca: rädda Almedalsveckan från sotdöden! https://www.travelnews.se/sverige/analys/delrapport-1-fran-sveriges-mallorca-radda-almedalsveckan-fran-sotdoden/ https://www.travelnews.se/sverige/analys/delrapport-1-fran-sveriges-mallorca-radda-almedalsveckan-fran-sotdoden/#respond Fri, 25 Sep 2020 06:07:46 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65063 I helgen var Travel News chefredaktör Viggo Cavling på Gotland och samlade in tips till det som ska bli RES stora guide till Gotland. Det är en smula ironiskt att Travel News systertidning RES har handplockade guider till över sextio destinationer på världens alla kontinenter, men inte till Gotland. Men snart ska det bli ändring på detta. 

Detta är dock inte platsen för hotell- och restaurangtips utan vår första analys av turistnäringens situation på Gotland. Det kommer fler analyser av Gotland om någon dag.

Inlägget Delrapport 1 från Sveriges Mallorca: rädda Almedalsveckan från sotdöden! dök först upp på Travel News.

]]>
Min första spaning är att politikerna på Gotland genast borde tänka om när det kommer till Almedalsveckan. Årets vecka ställdes som bekant in på grund av corona. Riksdagspartierna föreslog en omstart nästa år och att veckan skulle kortas till fyra dagar och att de åtta partierna skulle dela på varsin dag. Starten skulle vara en torsdag och den korta veckan skulle avslutas på den söndag som normalt inleder Almedalen. 

Jag är en av de ansvariga för den enorma hajpen av Almedalsveckan. Jag besökte veckan första gången för femton år sedan tillsammans med min dåvarande vapendragare Claes de Faire, jag var då chefredaktör på reklam- och media-tidningen Resumé. Det var två veckor efter reklam-VM i Cannes och min upplevelse var att vi kom till en oplöjd åker. På rivieran var det cocktailparty i varje gathörn och varje morgon fick man en daglig tidning om vad som hände på mässan och vem som vunnit vilket pris. Borde man inte kunna göra något liknande sa jag till min chefer på Bonnier och bestämde att vi både skulle ge ut en daglig tidning och ha event och mingel-party varje kväll efter politikernas tal. Under några tidiga år var Resumé den stora aktören i Almedalen och veckan gick från att vara den med noll i omsättning till att bli vår mest lönsamma. Sen vaknade de stora elefanterna och Expressen, TV4 och Dagens industri tog över initiativet. 

Fram till 2018 har det varit lag i det offentliga Sverige och stora delar av näringslivet att vara i Almedalen. Men sanningen är att detta har gällt de fyra första dagarna. Söndag till onsdag, sen har alla packat ihop sina stånd och sitt rosévin och åkt hem. De sista dagarna har varit världens längsta bakrus. Är man inte på plats utan följer Almedalen via media är bilden att allt rullar på, men i verkligheten är hotellen och krogarna halvtomma eftersom vanliga turister inte vågar sig hit. En fyra dagars vecka i Almedalen hade koncentrerat styrkorna och blivit en nystart. Att köra på som inget hänt är mycket farligt. Jag är övertygad om att många offentliga aktörer under corona har insett att man kan leva utan Almedalen. Att åka till Gotland är dyrt och under Almedalen skenar kostnaderna helt utan kontroll. Exakt varför de lokala politikerna valt denna farliga väg för Almedalen förstår jag inte. Men det ryktas att de sju är rädda för att dela dag med Sverigedemokraterna. Alltså vilket trams. Jag tror inte alls på denna beröringsskräck, tvärtom tror jag att politikens olika kanter blir tydligare när de ställs mot varandra. Och som trogen besökare på Almedalsveckan vore det häftigt att få vara med på hela programmet utan att bli utmattad. Vet man dessutom att man bara måste jobba fyra dagar tar man gärna med sig familjen och hyr en stuga långt från vansinnet innanför ringmuren. Det funkar inte om man ska vara på plats i åtta dagar. En fyradagarsvecka håller upp priserna och gör att även icke politiker vågar till Sveriges vackraste ö. Alltså, lokala politiker tänk om. Än finns det tid att rädda Almedalsveckan från sotdöden.

 

Inlägget Delrapport 1 från Sveriges Mallorca: rädda Almedalsveckan från sotdöden! dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/analys/delrapport-1-fran-sveriges-mallorca-radda-almedalsveckan-fran-sotdoden/feed/ 0
Kinesiska staten säljer aktier i Norwegian https://www.travelnews.se/norwegian/kinesiska-staten-saljer-aktier-i-norwegian/ https://www.travelnews.se/norwegian/kinesiska-staten-saljer-aktier-i-norwegian/#respond Fri, 25 Sep 2020 05:56:31 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65061 Kinakontrollerade BOC Aviation har under torsdagen sålt 421 000 aktier i Norwegian. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.

Inlägget Kinesiska staten säljer aktier i Norwegian dök först upp på Travel News.

]]>
Efter transaktionen äger BOC Aviation 364 miljoner aktier i Norwegian, vilket motsvarar 9,99 procent av kapital och röster i flygbolaget.

Inlägget Kinesiska staten säljer aktier i Norwegian dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/norwegian/kinesiska-staten-saljer-aktier-i-norwegian/feed/ 0
Svenskarna resor 67 procent kortare sträcka efter corona https://www.travelnews.se/turism/svenskarna-resor-67-procent-kortare-stracka-efter-corona/ https://www.travelnews.se/turism/svenskarna-resor-67-procent-kortare-stracka-efter-corona/#respond Fri, 25 Sep 2020 05:54:07 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65059 Distansen som svenskarna reste är 67 procent kortare jämfört med förra året, men naturupplevelser i norr och vackra stränder i syd var utmärkande stjärnor sommaren 2020, skriver Booking.com i ett pressmeddelande.

Inlägget Svenskarna resor 67 procent kortare sträcka efter corona dök först upp på Travel News.

]]>
Genom att djupdykning i sommarens resmönster, beräknade Booking.com att den genomsnittliga distansen som svenskarna reste (juni – augusti) minskade med 67 procent jämfört med samma tid förra året, vilket är i linje med det globala genomsnittet på 63 procent. När man blickar tillbaka på sommaren 2019 reste svenskarna i genomsnitt 1 388 kilometer per bokning. I sommar har den distansen sjunkit till endast 453 kilometer per bokning, lite mindre än avståndet mellan Göteborg och Stockholm! 

Lycka mäts inte i kilometer 

Av svenskarnas totala resesträcka mellan den 1 juni och den 31 augusti 2020 var tre femtedelar (62%) (3) inom Sverige, jämfört med endast 11% under samma period 2019. Kustnära städer och vackra naturutflykter har toppat listan över populära destinationer, då många svenskar har tagit chansen att resa för att återuppta kontakten med familj och vänner som avskilda på grund av reserestriktioner och social distansering. Medan Sverige toppade listan över de mest populära länderna svenskarna bokat i sommar, var det näst mest populära landet Tyskland, följt av Danmark, Polen och Italien (4), vilket visar att även om några äventyrliga svenskar fortfarande reste utomlands för att finna reselycka, stannade vi på ett bekvämt avstånd på kontinenten, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Svenskarna resor 67 procent kortare sträcka efter corona dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/svenskarna-resor-67-procent-kortare-stracka-efter-corona/feed/ 0
Finnair flyger till 41 destinationer i oktober 2020 https://www.travelnews.se/finnair/finnair-flyger-till-41-destinationer-i-oktober-2020/ https://www.travelnews.se/finnair/finnair-flyger-till-41-destinationer-i-oktober-2020/#respond Fri, 25 Sep 2020 05:43:28 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65055 Finnair flyger till 41 destinationer i oktober, men frekvensen kommer att minskas på nästan alla rutter. Finnair reducerar flygningar från trafikprogrammet och flyger cirka 70–80 dagliga flygningar istället för de tidigare planerade cirka tvåhundra flygningar, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Finnair flyger till 41 destinationer i oktober 2020 dök först upp på Travel News.

]]>
Långdistansflygningar fortsätter att fokusera på Tokyo, Seoul, Hong Kong och Shanghai, som också är viktiga fraktdestinationer. En Nanjing-rutt flygs under september och oktober. Finnair kommer också att fortsätta fraktflygningar till New York, Bangkok och Singapore.

Inlägget Finnair flyger till 41 destinationer i oktober 2020 dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/finnair/finnair-flyger-till-41-destinationer-i-oktober-2020/feed/ 0
”Vi vill sprida positivism om vår favoritdestination Sydafrika” https://www.travelnews.se/travelnews-market/vi-vill-sprida-positivism-om-var-favoritdestination-sydafrika/ https://www.travelnews.se/travelnews-market/vi-vill-sprida-positivism-om-var-favoritdestination-sydafrika/#respond Thu, 24 Sep 2020 08:02:29 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65048 Den 5 november i år kör vi Travel News Market som vanligt på Stockholm Waterfront Congress Centre. Men det blir ett corona-säkert event med bara förbokade möten och väldigt mycket handsprit. En av utställarna är Propel Africa, DMC i Sydafrika. Här berättar grundaren Pernilla Landstedt om varför de är med och läget i Sydafrika just nu.

Inlägget ”Vi vill sprida positivism om vår favoritdestination Sydafrika” dök först upp på Travel News.

]]>
Varför ska Propel Africa vara med på Travel News Market den 5 november?
För att sprida positivism om vår favoritdestination, Sydafrika, samt berätta vilka magiska upplevelser vi kan erbjuda till ett fantastiskt pris nu när den lokala valutan är rekordlåg mot kronan.

Vem på mässan vill ni helst träffa?
Både gamla och nya kunder för att bland annat berätta att vi numera även gör FIT’s. Inte bara grupper som tidigare.

Allt vet inte vad ni gör –  berätta, vad är Propel Africa?
Vi är en svenskägd lokalagent på plats i Kapstaden sedan 22 år och specialiserar oss på skräddarsydda resor för grupper och individer med fokus på Sydafrika men också de angränsande länderna – Namibia, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Mozambique, Eswatini (f.d Swaziland) och Lesotho. Vårt team kan ge offerter på svenska, danska, norska, finska, portugisiska, spanska och engelska förstås.

Ni har ju varit på mässan flera gånger. Varför?
Vi prioriterar den personliga kontakten och tycker att det är extremt viktigt att träffa våra kunder i verkligheten, skapa en relation med nya kunder och inte bara ha kontakt virtuellt. Dessutom är Travel News Market välorganiserad och en värdig efterträdare till TUR där vi ställde ut i 15 år.

 

Namn: Pernilla Landstedt
Titel: VD & Ägare
Familj: Pelle min man sedan 32 år & partner i bolaget, barnen Julia 21 & Jojo 18 samt hunden Indi 4 (En ”kåkstadsvovve” från Khayelitsha som vi tog hand om under ”lockdown” och som vi numera har adopterat)
Bor: Camps Bay utanför Kapstaden
Senaste resa: Vandring på 3000m höjd i Drakensbergen (Sydafrika & Lesotho)
Reser jag aldrig utan: Mina löparskor
Favorithotell: Hotel Gridlon Pettneu am Arlberg i Österrike
Favoritreseapp: Google maps
Flygbolag som jag åker helst med: Swiss
Favoritdestination bortom min egen: Stockholms skärgård på sommaren & St Anton på vintern
Min drömresa: Japan med familjen för skidåkning och Tokyo
Detta vet vi inte om dig: Jag valde bort en potentiell karriär som professionell fotbollspelare till förmån för resebranschen.

Det är kostnadsfritt att besöka Travel News Market, reservera din plats i god tid, registrera dig HÄR

Inlägget ”Vi vill sprida positivism om vår favoritdestination Sydafrika” dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/travelnews-market/vi-vill-sprida-positivism-om-var-favoritdestination-sydafrika/feed/ 0
SAS börjar flyga till Kina igen https://www.travelnews.se/sas/sas-borjar-flyga-till-kina-igen/ https://www.travelnews.se/sas/sas-borjar-flyga-till-kina-igen/#respond Thu, 24 Sep 2020 06:47:42 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65046 Efter klartecken från kinesiska myndigheter återupptar SAS sina direktflygningar mellan Skandinavien och Kina efter ett halvårs nedstäning, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Inlägget SAS börjar flyga till Kina igen dök först upp på Travel News.

]]>
Den 29 september lyfter första SAS-planet från Köpenhamns flygplats mot Shanghai för en linje som ska trafikeras en gång i veckan. I slutet av oktober planerar SAS även att återuppta rutten till Peking, förutsatt att SAS får tillstånd av myndigheterna.

För närvarande flyger SAS till 75 destinationer och upp till 380 flyg om dagen.

Inlägget SAS börjar flyga till Kina igen dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sas/sas-borjar-flyga-till-kina-igen/feed/ 0
Grundstötta Amorella bogseras in till Åland https://www.travelnews.se/viking-line/amorella-loss-fran-grundet-bogseras-in-till-aland/ https://www.travelnews.se/viking-line/amorella-loss-fran-grundet-bogseras-in-till-aland/#respond Thu, 24 Sep 2020 05:46:06 +0000 https://www.travelnews.se/?p=65041 Viking Lines grundstötta fartyg Amorella har nu dragits loss från grundet vid Järsö i Ålands skärgård, skriver TT. Amorella ska nu bogseras in till hamnen i Långnäs för att tömmas på bilar innan hon ska föras vidare till varvet i Nådendal för reparation.

Inlägget Grundstötta Amorella bogseras in till Åland dök först upp på Travel News.

]]>
Amorella gick under söndagen på grund och kolliderade också med en kraftig boj, och fick flera hål i skovet. Samtliga personer ombord fick evakueras men ingen skadades.

Inlägget Grundstötta Amorella bogseras in till Åland dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/viking-line/amorella-loss-fran-grundet-bogseras-in-till-aland/feed/ 0